Koh Phi Phi, Cambodja & Laos - Reisverslag uit Vientiane, Laos van Jolanda Morrenhof - WaarBenJij.nu Koh Phi Phi, Cambodja & Laos - Reisverslag uit Vientiane, Laos van Jolanda Morrenhof - WaarBenJij.nu

Koh Phi Phi, Cambodja & Laos

Door: jolandamorrenhof

Blijf op de hoogte en volg Jolanda

07 Juli 2011 | Laos, Vientiane

In mijn laatste verhaal was ik nog in Phuket en nu ben ik alweer helemaal in Cambodja. Na Phuket ben ik naar Koh Phi Phi gegaan. We hadden een of ander pakket geboekt waar we met een ‘luxe’ boot naar Koh Phi Phi konden. Echt iedereen om me heen zat te kotsen op die boot, omdat de golven zo hoog waren en de boot echt van de ene kant naar de andere kant ging. Na een uurtje op de boot werd ik zelf ook redelijk misselijk en moest ik ook over geven. Eenmaal aangekomen zijn we naar onze bungalow gegaan en meteen maar wezen zwemmen. Koh Phi Phi is echt super mooi. Heldere blauwe/groene zee en mooie eilandjes. Hier heb ik vooral op het strand gelegen en s’avonds waren er vaak leuke feestjes op het strand. Thaise mensen waren moeilijk te vinden, ook dit eiland was helemaal vol met toeristen. Bijna alleen maar backpackers. Was wel heel gezellig uiteraard. Ook wel leuk, want je komt hier altijd weer dezelfde mensen tegen die je ergens anders al eerder hebt ontmoet. En we kwamen de eerste dag ook meteen op het strand onze Duitse klasgenoot tegen en een dag later ook onze Chinese klasgenoot. Verder ook nog actief met een kayak wezen varen en nog een tour gemaakt met een longtail boat langs mooie eilandjes en stranden zoals ‘de beach’ (het strand uit de film). Was echt een super mooi strand, alleen best wel heel toeristisch nu. De weg naar het strand toe was wat minder leuk en we werden hier ook al voor gewaarschuwd door andere mensen die dit al hadden gedaan. Aan de andere kant van het strand moet je het eiland op klimmen door middel van touwen. Dit moet je doen bij allemaal rotsen wat nogal gevaarlijk is want er is hele sterke stroming en veel golven. Er waren touwen in de zee waar je je aan vast moest houden en dan moest je jezelf op de rotsen klimmen. Je kon makkelijk zo tegen de rotsen worden gegooid door een golf, maar gelukkig zijn we veilig over gekomen. Na 3 dagen wilden we naar Cambodja, wat nogal een lange reis was. Eerst anderhalf uur met de boot naar Krabi, dan ongeveer 13 uur naar Bangkok en dan overstappen op een andere bus (waar nog een klasgenoot in zat die met ons ging reizen die al in Bangkok zat)en 5 uur naar de grens van Cambodja. Daar hebben we ons visum gehaald en toen weer eventjes met de bus, en 2 uur in een taxi naar Siem Reap.

In Cambodja hebben we al heel veel dingen gedaan, want we hebben nogal een strakke planning en anders redden we het niet. De eerste dag in Siem Reap zijn we naar Ankor Wat geweest, wat allemaal tempels zijn. Was echt heel mooi en zeker iets waar je absoluut moet hebben gezien als je naar Cambodja gaat. We hadden een Tuk-tuk voor de hele dag die ons van tempel naar tempel bracht. Alles bij elkaar heeft dit toch zeker de hele dag geduurd.

De dag erna zijn we met de bus richting Phnom Penh gegaan, de hoofdstad van Cambodja. De eerste dag hier zijn we eerst naar het politiebureau geweest, want de creditcard van een klasgenoot was gestolen. Dus even aangifte gedaan, en hopen dat ze het geld terug krijgt. Daarna zijn we naar de Killing fields geweest. Dit is een gebied waar allemaal massagraven liggen van de tijd waar de Khmer rouge hier in Cambodja de macht had. In deze periode zijn ongeveer 3 miljoen Cambodjaanse mensen vermoord. Eerst kregen we een korte film te zien en daarna de graven en een soort monument met alle schedels en andere botten. Was allemaal best wel indrukwekkend. De Killing fields was eerst een Chinese begraafplaats geweest en je zag ook nog een paar kapotte Chinese begraafstenen. Er waren echt graven van 450 mensen. Je zag overal diepe kuilen in de grond, waar ze alle lijken hebben opgegraven en de schedels hier van hebben bewaard. In de grond zag je ook stukken kleren van de lijken die waren boven gedreven door de regen. Je zag ook overal botten in de grond die ook van al die lijken nog waren. Na de Killing fields, zijn we naar het Genocide museum geweest, wat een gevangenis was in die tijd (en voorheen een school). Van de buitenkant zag het er uit als een school, maar ook van de binnenkant zag je soms nog schoolborden. In deze gebouwen werden mensen gevangen gehouden en gemarteld. In sommige kamers waren nog bedden waar mensen in vastgebonden zaten. In andere kamers hadden ze allemaal foto’s van de mensen die ze daar vast hielden. Echt super veel kinderen waren op die foto’s te zien en ze hadden ook allemaal een nogal wanhopige, bange zielige blik in hun ogen. In andere kamers waren zelfs foto’s van dode mensen die gemarteld waren. Sommige zagen er nogal ranzig uit. Ook verschillende martelvoorwerpen waren te zien. In sommige kamers waren ook verhalen van mensen die het hadden overleefd. Het was wel duidelijk dat de gevangenis een nogal onmenselijk slacht/martel huis was. In nog weer andere kamers zag je de hokken waar ze in gevangen zaten. Echt super klein en ze zaten vaak met kettingen vast. Op veel plekken zag je ook nog bloed liggen. Wel apart, dat ik nog nooit er van had gehoord wat hier allemaal gebeurd is, terwijl het geeneens zo lang geleden is (35 jaar). Ook veel mensen die nu in Cambodja leven hebben mensen verloren in die tijd. Dit waren ook zeker weer dingen die je moet hebben gezien in Phnom Penh, maar volgens mij gaat ook elke toerist hier wel heen die naar Cambodja gaat. Heb er ook nog een boek over gekocht die goed schijnt te zijn, dus ik moet maar eens een keer beginnen met lezen.

Na Phnom Penh is één klasgenoot weer terug gegaan naar Bangkok en reis ik nu weer met Marjolein verder. Na Phnom Penh zijn we met de bus naar Sihanoukville gegaan. Dit is een soort badplaats waar ook veel toeristen zijn. Toen we er aan kwamen stond het de hele dag er gigantisch hard te regenen. Ook hier is het regenseizoen begonnen. S’avonds zijn we wezen stappen naar verschillende barretjes, wat ook heel gezellig was. De volgende dag hebben we de hele dag op het strand gelegen om toch nog een beetje bij te kleuren. Verder was er volgens mij weinig te zien in dit plaatsje, maar zeker de moeite waard om heen te gaan, want het heeft mooie stranden en is erg gezellig. Leek wel een beetje op de eilanden in Thailand. Daarna zijn we richting Laos gegaan, wat ook weer anderhalve dag reizen was. We gingen naar de 4000 Islands in de Mekong rivier wat net boven de grens van Cambodja en Laos ligt. We zijn naar het eiland Don Det geweest. Het was niet echt heel groot, maar het was wel super mooi en lekker relaxt. De zonsondergangen elke avond waren echt super mooi! De lucht werd echt helemaal geel, orangje. roze, blauw, rood. Echt alle kleuren zag je elke avond. Erg mooi beeld met allemaal verschillende eilandjes in de rivier. En met eilandjes bedoel ik ook echt mini eilandjes waar misschien één boom op staat. Er waren volgens mij maar 3 echt grote eilanden. Overdag hadden we wat fietsen gehuurd en zijn we richting het andere eiland gefietst, want daar kon je met een brug heen. Het was echt super warm om te fietsen. In Laos is het nog warmer dan Cambodja en Thailand. We zijn toen naar een waterval in de Mekong rivier gefietst. Elke avond waren er ook gezellige barretjes waar we wat hebben gedronken en ook weer genoeg mensen hebben ontmoet. Ook weer bekenden tegen gekomen uiteraard die we eerder in onze reis al hadden ontmoet.

Na de 4000 Islands wilden we naar Vang Vieng. Helaas was dit niet zo makkelijk, want de reis duurde maar liefst 24 uur en het ticket was nog redelijk duur ook voor aziatische begrippen. En toen kwamen we er ook nog achter dat we eerst naar een plaatsje toe gingen waar we 5 uur mochten wachten op de andere bus. Toch maar gedaan, in die 5 uur zaten we vast in Pakse, niet een erg leuk plaatsje. Hier hebben we even wat gegeten en een lekkere massage gehad. Daarna z ijn we met de nachtbus naar Vientiane gegaan, wat de hoofdstad is van Laos. Deze bus had alleen maar bedden in plaats van stoelen. Leek ons erg relaxt, maar toch heb ik bijna niet kunnen slapen. S’ochtends aangekomen in Vientiane moesten we weer 3 uur wachten op onze volgende bus naar Vang Vieng. Deze reis was ook niet heel comfortabel want de wegen zijn hier heel slecht met allemaal gaten erin en het busje had ook ongeveer geen vering dus fijn was anders. Aangekomen in Vang Vieng waren we echt helemaal kapot en zijn we eerst maar de hele dag gaan slapen. We zitten wel in een relaxt guesthouse en morgen is het plan om te gaan Tuben! Dit is waarvoor iedereen eigenlijk naar Vang Vieng komt. Je wordt boven aan een rivier afgezet met een opblaasband en dan drijf je de rivier af en ondertussen zijn er allemaal barretjes waar je gezellig wat kunt gaan drinken. Lijkt mij heel erg tof en heb er ook veel leuke reacties over gehoord dus ik heb er zin in !

Ik denk dat dit ook mijn 1 na laatste, of laatste verhaal is, want over een weekje ga ik alweer naar huis. Misschien dat ik nog naar Luang Prabang ga na Vang Vieng en daarna moet ik toch echt weer naar Bangkok om mijn koffer op te halen en in te pakken wat nog heel lastig kan worden. En daarna natuurlijk mijn vlucht halen. Tot over een week!!

Xxx

• 07 Juli 2011 - 19:52

Marieke:

Klinkt leuk Jo!! Echt relax, kan niet wachten totdat ik die kant uit ga!

Tot snel!

• 09 Juli 2011 - 20:01

Rita D:

Hoi Jolanda

Je hebt weer vanalles beleefd zo te lezen. Jan was een beetje verbaasd dat je op school nooit iets over deze erge oorlog gehoord had. Maar je bent nu helemaal op de hoogte. Wel veel in de bus gezeten zo te lezen, dat is altijd jammer. Maar de rest maakt het wel goed zo te lezen. Nou we kijken uit naar je volgende verhaal en anders zien we je binnenkort wel weer. Geniet nog even want een week is zo om.